Brott som inte är brott

När jag under veckan lyssnade på Eva Jönsson under en föreläsning i yttrandefrihet var det en sak hon sade som satte sig extra hårt i mitt huvud. Hon berättade om en arrangerad bild som var menad som ett hot mot Alexandra Pascalidou. Eftersom denna bild direkt skickades till Aftonbladet för publicering så gick dessa brottslingar under tryckfrihetsförordningen (TF) och ses därför endast som meddelare som skyddas av ett meddelarskydd. Därför gick dessa personer friade från rättegången då de enligt Olsson (2006) skyddades av grundlag. Frågan är därför: Ska det vara så här eller ska det gå att gå runt vissa lagar i enskilda fall?

 

Det som skyddar personerna i Pascalidou-fallet är meddelarfriheten som enligt Olsson (2006) innebär straffrihet. Meddelaren kan då göra något som är förbjudet utan att straffas för det. Det här är det som jag tycker är lite konstigt.  Varför ska det vara tillåtet att göra något förbjudet i vissa fall? Vad är då lagar och regler till för?



Tolkande domar

Många lagar är tolkningsfrågor i rätten. Exempelvis i fall om hets mot folkgrupp, säger Eva Jönsson, är det mycket svårt att bedöma vad som är lagligt och inte lagligt att säga. Därför är det upp till domare, eller i vissa fall jury, att bedöma hur domen ska lyda. Kan det inte då vara en tolkningsfråga även av lagarna i helhet? De flesta personer, kan jag nästan säga med säkerhet, kan hålla med om att exempelvis ett olaga hot fortfarande är olaga hot även om det skyddas av tryckfrihetsförordningen. Ska det verkligen då vara så hårt att man inte ska få kringgå detta i enskilda fall?

 

Vi vet, enligt Olsson(2006), att det efter fallet med Alexandra Pascalidou 2003 stiftades en ny lag mot olaga hot under TF, men min åsikt handlar inte specifikt för just det fallet utan i rättsväsendet i allmänhet. Det kommer alltid att finnas små kryphål för brottslingar att komma igenom om det inte går att vara lite mer flexibel i detta arbete. Ett annat bra exempel av dåligt rättssystem finns i filmen "Law Abiding Citizen" vilket dock utspelar sig i USA. Här mördas en familj men gärningsmännen släpps snabbt på fri fot trots vittnen. Huvudpersonen, vars familj mördades, ska protestera mot rättssystemet genom att hitta alla möjliga kryphål i lagarna. Den filmen förklarar min åsikt på ett mycket bra sätt. Se den så förstår du vad jag menar!

 

Som jag har läst ur Olsson (2006) så vet jag att flera olika lagar har kommit till genom att det innan har funnits brister. Några exempel på dessa lagar är hot mot tjänsteman, övergrepp i rättssak, brott mot medborgerlig frihet och som nämnt tidigare även olaga hot. Kommer det då alltid bara att fyllas på med nya lagar om man märker att det finns brister? Jag tycker själv att det hade varit enklare om de dömande får friare händer att tänka logiskt i besluten och att vissa lagar kan få tolkas istället för att användas ordagrant. Om mitt önskade tillvägagångssätt verkligen fungerar är dock tveksamt men tanken är god och jag skulle vilja att man ser över möjligheten. Förmodligen kommer rättsväsendet aldrig att förändras på ett sådant sätt och det är jag medveten om.

 

Genom föreläsningar med Eva Jönsson har jag förstått vikten av att verkligen ha koll på lagarna som kan beröra mig själv som ledare eller anställd. Jag som själv vill jobba som ledare inom media har stor fördel av att vara insatt i hur lagarna kring tryckfrihet och yttrandefrihet kan beröra mitt arbete. Det känns också som att en person som är insatt i lagar och regler uppfattas som mer trovärdig och ärlig vilket kan utnyttjas på ett positivt sätt. Under föreläsningar i ämnet har jag hört om flera exempel på ledare som inte har varit medvetna om vilka lagar och regler som gäller, exempelvis en kommunchef som inte visste att hans sms klassas som offentliga och kan begäras att bli visade. Det är alltså mycket viktigt att veta vad som gäller och det är jag medveten om. Jag är intresserad av lagar och regler samtidigt som jag tycker att det är viktigt att allt görs på ett rättvist sätt. Det är en viktig förutsättning för min framtida karriär.

 

 

Källor:


Olsson, Anders R (2006) Yttrandefrihet och tryckfrihet: handbok för journalister. Stockholm:Studentlitteratur.

 

Eva Jönsson 5/10-2010, föreläsning på Linnéuniversitetet med ämnet ”Yttrandefrihet”


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0